top of page
  • Vidi opis projekta
    Središnji uredski prostor Nizozemskog veleposlanstva u zagrebu krakterizira fleksibilnosti, otvorenosti i neutralnosti u skladu sa njegovom diplomatskom funkcijom, ali i istančana mjera prepoznatljivog nizozemskog identiteta. Okosnicu interijera čini jedinstvena zidna ploha, određena prostornim zadatostima poput multifunkcionalne kralježnice proteže se njegovim središtem. Elegantno oblikovana od nenametljive drvene obloge, služi kao vodilja kroz interijer. Od nje se prostorom proteže podna površina u formi tepiha koji se ističe kao glavni akcent u prostoru. Modularni tepih pikselizacijom interpretira kolorit nizozemskog krajolika, prenijevši likovnim jezikom kolorit u nijansama plave, smeđe i zelene boje. Pikselizacija počinje od drvene kralježnice i nestaje prema staklenim stijenama nenamećući se atraktivnoj vizuri prema katedrali. Ostali arhitektonski elementi u prostoru i mobilijar u neutralnim su tonovima. Interijer se proteže na 310 m2 u zagrebačkom Ban centru, a konceptualno je podijeljen na prostor ureda otvorenog karaktera i sobe za koncentraciju, multifunkcionalne prostore (kuhinja/interni prostor za druženja i sastanke; prostor za prijem, prezentacije), reprezentativni prostor i pomoćne prostore koji su skriveni, a ovisno o svojoj funkciji manje ili više dostupni. Prostor je u velikoj mjeri opremljen nizozemskim dizajnom čija minimalistička estetika odgovara diplomatskom karakteru interijera. Posebna pozornost posvećena je rasvjeti zbog izlaganja reprezentativne suvremene nizozemske fotografije i likovne umjetnosti. Sama rasvjeta i kompletne instalacije, projektirani su prema najvišim standardima i zahtjevima Odjela za razvoj infrastrukture – 3W (World Wide Working) Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Nizozemske. Kustoska selekcija umjetničkog postava definirana je od strane Odjela za razvoj infrastrukture – 3W (World Wide Working).

Kontakt          Novosti         Projekti          Studio          Klijenti

Croatia poliklinka - odjel za magnetsku rezonanciju

Vrsta usluge - Idejni, Glavni, Izvedbeni projekt, uređenje interijera, projektantski nadzor

Status - realizirano

Godina projektiranja - 2019.

Godina realizacije - 2020.

Lokacija - Miramarska 22, Zagreb

Neto površina - 272m2

Investitor - Croatia osiguranje

Autor - akademik Velimir Neidhardt, Eugen Popović

Projektna tvrtka - Neidhardt arhitekti, GEplus arhitekti

Projektni tim - Velimir Neidhardt, Gorana Giljanović, Eugen Popović, Marina Šaić

Konstrukcija - Kutija projekt

Strojarske instalacije - Klimaproing

ViK - Avoka ing

Elektroinstalacije - Leging projekt

ZOP/ZNR - Inspekting

Glavni izvođač - Valentić i Valentić

Nadzor - PMD savjetovanje

Fotografije - Luka Smuk, GEplus arhitekti 

                        

Ovaj projekt se nalazi unutar građevine koja predstavlja jedan od simbola moderne arhitekture u Zagrebu i zaštićena je od strane Zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode najvišom kategorijom. Autor originalne građevine je arhitekt Marijan Haberle. Ovim projektom respektiraju se i štite postojeći ključni elementi izvorne arhitekture kao što su stakleno pročelje, geometrija unutrašnjeg prostora i detalji kao stubište i kamena obloga. 

Projekt zauzima prostor prizemlja i galerije. Novi sadržaji koji se smještaju u prostor prizemlja, primjerice otvoreni radni prostor recepcije i servisni prostori, smješten je kako se ne bi isticao i uzurpirao originalnu geometriju prostora, a etaža galerije transformira se u otvoreni radni prostor pritom zadržavajući originalne gabarite.

Glavni sadržaj koji se sastoji od sobe za magnetno snimanje i pripadajućih pratećih prostora, smješten je u dvoetažni zasebni volumen izrađen od čelične konstrukcije, dilatiran od rubova postojeće galerije, koji svojim nepravilnim oblikom i karakterističnom drvenom letvičastom oblogom daje dodatnu vrijednost prostoru unošenjem suvremenog oblikovnog izričaja i identiteta koji se percipira kako iz unutrašnjosti, tako i izvana sa ulice.

Ovaj projekt je pokazatelj kako je zaštita arhitektonskog kulturnog nasljeđa najdjelotvornija samo iznalaženjem novih održivih namjena uz istančane arhitektonske transformacije za nove potrebe koje respektiraju izvorni identitet kulturnog nasljeđa.  

SHARE

© 2018 by GEplus ARHITEKTI
bottom of page