Vidi opis projekta


Ovaj projekt se nalazi unutar građevine koja predstavlja jedan od simbola moderne arhitekture u Zagrebu i zaštićena je od strane Zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode najvišom kategorijom. Autor originalne građevine je arhitekt Marijan Haberle. Ovim projektom respektiraju se i štite postojeći ključni elementi izvorne arhitekture kao što su stakleno pročelje, geometrija unutrašnjeg prostora i detalji kao stubište i kamena obloga. Projekt zauzima prostor prizemlja i galerije. Novi sadržaji koji se smještaju u prostor prizemlja, primjerice otvoreni radni prostor recepcije i servisni prostori, smješten je kako se ne bi isticao i uzurpirao originalnu geometriju prostora, a etaža galerije transformira se u otvoreni radni prostor pritom zadržavajući originalne gabarite. Glavni sadržaj koji se sastoji od sobe za magnetno snimanje i pripadajućih pratećih prostora, smješten je u dvoetažni zasebni volumen izrađen od čelične konstrukcije, dilatiran od rubova postojeće galerije, koji svojim nepravilnim oblikom i karakterističnom drvenom letvičastom oblogom daje dodatnu vrijednost prostoru unošenjem suvremenog oblikovnog izričaja i identiteta koji se percipira kako iz unutrašnjosti, tako i izvana sa ulice. Ovaj projekt je pokazatelj kako je zaštita arhitektonskog kulturnog nasljeđa najdjelotvornija samo iznalaženjem novih održivih namjena uz istančane arhitektonske transformacije za nove potrebe koje respektiraju izvorni identitet kulturnog nasljeđa.





Kontakt          Novosti         Projekti          Studio          Investitori

Croatia poliklinka - odjel za magnetsku rezonanciju

Vrsta usluge - Idejni, Glavni, Izvedbeni projekt, uređenje interijera, projektantski nadzor

Status - realizirano

Godina projektiranja - 2019.

Godina realizacije - 2020.

Lokacija - Miramarska 22, Zagreb

Neto površina - 272m2

Investitor - Croatia osiguranje

Autor - akademik Velimir Neidhardt, Eugen Popović

Projektna tvrtka - Neidhardt arhitekti, GEplus arhitekti

Projektni tim - Velimir Neidhardt, Gorana Giljanović, Eugen Popović, Marina Šaić

Konstrukcija - Kutija projekt

Strojarske instalacije - Klimaproing

ViK - Avoka ing

Elektroinstalacije - Leging projekt

ZOP/ZNR - Inspekting

Glavni izvođač - Valentić i Valentić

Nadzor - PMD savjetovanje

Fotografije - Luka Smuk, GEplus arhitekti 

                        

Vidi opis projekta


Ovaj projekt se nalazi unutar građevine koja predstavlja jedan od simbola moderne arhitekture u Zagrebu i zaštićena je od strane Zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode najvišom kategorijom. Autor originalne građevine je arhitekt Marijan Haberle. Ovim projektom respektiraju se i štite postojeći ključni elementi izvorne arhitekture kao što su stakleno pročelje, geometrija unutrašnjeg prostora i detalji kao stubište i kamena obloga. Projekt zauzima prostor prizemlja i galerije. Novi sadržaji koji se smještaju u prostor prizemlja, primjerice otvoreni radni prostor recepcije i servisni prostori, smješten je kako se ne bi isticao i uzurpirao originalnu geometriju prostora, a etaža galerije transformira se u otvoreni radni prostor pritom zadržavajući originalne gabarite. Glavni sadržaj koji se sastoji od sobe za magnetno snimanje i pripadajućih pratećih prostora, smješten je u dvoetažni zasebni volumen izrađen od čelične konstrukcije, dilatiran od rubova postojeće galerije, koji svojim nepravilnim oblikom i karakterističnom drvenom letvičastom oblogom daje dodatnu vrijednost prostoru unošenjem suvremenog oblikovnog izričaja i identiteta koji se percipira kako iz unutrašnjosti, tako i izvana sa ulice. Ovaj projekt je pokazatelj kako je zaštita arhitektonskog kulturnog nasljeđa najdjelotvornija samo iznalaženjem novih održivih namjena uz istančane arhitektonske transformacije za nove potrebe koje respektiraju izvorni identitet kulturnog nasljeđa.





Ovaj projekt se nalazi unutar građevine koja predstavlja jedan od simbola moderne arhitekture u Zagrebu i zaštićena je od strane Zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode najvišom kategorijom. Autor originalne građevine je arhitekt Marijan Haberle. Ovim projektom respektiraju se i štite postojeći ključni elementi izvorne arhitekture kao što su stakleno pročelje, geometrija unutrašnjeg prostora i detalji kao stubište i kamena obloga. 

Projekt zauzima prostor prizemlja i galerije. Novi sadržaji koji se smještaju u prostor prizemlja, primjerice otvoreni radni prostor recepcije i servisni prostori, smješten je kako se ne bi isticao i uzurpirao originalnu geometriju prostora, a etaža galerije transformira se u otvoreni radni prostor pritom zadržavajući originalne gabarite.

Glavni sadržaj koji se sastoji od sobe za magnetno snimanje i pripadajućih pratećih prostora, smješten je u dvoetažni zasebni volumen izrađen od čelične konstrukcije, dilatiran od rubova postojeće galerije, koji svojim nepravilnim oblikom i karakterističnom drvenom letvičastom oblogom daje dodatnu vrijednost prostoru unošenjem suvremenog oblikovnog izričaja i identiteta koji se percipira kako iz unutrašnjosti, tako i izvana sa ulice.

Ovaj projekt je pokazatelj kako je zaštita arhitektonskog kulturnog nasljeđa najdjelotvornija samo iznalaženjem novih održivih namjena uz istančane arhitektonske transformacije za nove potrebe koje respektiraju izvorni identitet kulturnog nasljeđa.  

Koncept
Koncept
Tlocrti
Tlocrti
Presjek / pročelje
Presjek / pročelje
Konstrukcija
Konstrukcija

SHARE

© 2018 by GEplus ARHITEKTI