Vidi opis projekta


Središnji uredski prostor Nizozemskog veleposlanstva u zagrebu krakterizira fleksibilnosti, otvorenosti i neutralnosti u skladu sa njegovom diplomatskom funkcijom, ali i istančana mjera prepoznatljivog nizozemskog identiteta. Okosnicu interijera čini jedinstvena zidna ploha, određena prostornim zadatostima poput multifunkcionalne kralježnice proteže se njegovim središtem. Elegantno oblikovana od nenametljive drvene obloge, služi kao vodilja kroz interijer. Od nje se prostorom proteže podna površina u formi tepiha koji se ističe kao glavni akcent u prostoru. Modularni tepih pikselizacijom interpretira kolorit nizozemskog krajolika, prenijevši likovnim jezikom kolorit u nijansama plave, smeđe i zelene boje. Pikselizacija počinje od drvene kralježnice i nestaje prema staklenim stijenama nenamećući se atraktivnoj vizuri prema katedrali. Ostali arhitektonski elementi u prostoru i mobilijar u neutralnim su tonovima. Interijer se proteže na 310 m2 u zagrebačkom Ban centru, a konceptualno je podijeljen na prostor ureda otvorenog karaktera i sobe za koncentraciju, multifunkcionalne prostore (kuhinja/interni prostor za druženja i sastanke; prostor za prijem, prezentacije), reprezentativni prostor i pomoćne prostore koji su skriveni, a ovisno o svojoj funkciji manje ili više dostupni. Prostor je u velikoj mjeri opremljen nizozemskim dizajnom čija minimalistička estetika odgovara diplomatskom karakteru interijera. Posebna pozornost posvećena je rasvjeti zbog izlaganja reprezentativne suvremene nizozemske fotografije i likovne umjetnosti. Sama rasvjeta i kompletne instalacije, projektirani su prema najvišim standardima i zahtjevima Odjela za razvoj infrastrukture – 3W (World Wide Working) Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Nizozemske. Kustoska selekcija umjetničkog postava definirana je od strane Odjela za razvoj infrastrukture – 3W (World Wide Working).





Show More
adna fasada B-02-Edit_EP

Stadium Luka Šokčević Šaljapin

Service - Preliminary, Main and Detailed Design, Tendering, Supervision

Status - Completed

Appointment - 2016

Completed - 2018

Location - Gunja

Construction gross area - 258m2

Capacity - 16733m2

Client - Croatian Football Federation

Author - Gorana Giljanović, Eugen Popović

Company - GEplus arhitekti

Project team - Gorana Giljanović, Eugen Popović, Lea Kovač

Structural Engineer - Statički studio

HVAC/WSS Engineer - Perpetuo projekt

Electrical Engineer - Elektroplan

Safety at work/Fire protection Engineer - Inspekting

Tendering - PMC / GEplus arhitekti 

Contractor - Slavonija Gradnja

Supervision - PMC

Photocredits - Robert Leš, Marko Mihaljević and GEplus

                        

Project description


In 2014 major floods hit eastern Croatia causing, among casualties, catastrophic damage to infrastructure, including football one. Croatian Football Federation together with World (FIFA) and European (UEFA) Football Federation gathered funds for reconstruction of 5 football fields in villages Posavski Podgajci, Drenovci, Račinovci, Strošinci and Gunja with a new stadium in Gunja which, today, represents a crown of the entire reconstruction. GEplus arhitekti were recognized as a team of experts for football infrastructure and selected for the project. The challenge and conceptual focus while designing was on redefining the typology of small football stadiums in general and on integration of modern architecture and design into a rural landscape. The building is located in a green, almost park-like, ambiance which is characterized by linden alley planted on the very edge of the parcel. By designing the stadium to raise out of the field, designer creates symbiosis of architecture and the environment as well as symbolic memory of the event created by embankment breakage. The balancing element of the composition is an L canopy with the stadium name inscription with its own monumental character. The visual identity of the building arises from meeting the basic needs for performing sports function. The materials used are chosen in the spirit of this rudimentary functionality which is why natur concrete prevails in both interior and exterior. The building fits in perfectly with the rural landscape typical of Slavonija and Gunja village. The most prominent element of stadium's visual identity stands out in its main facade. It is made out of bricks and gives a monumental value given that the bricks originate from the ruined houses destroyed by floods. By selecting between 12,000 preserved pieces, the best ones were used through special re-built technology.





In 2014 major floods hit eastern Croatia causing, among casualties, catastrophic damage to infrastructure, including football one.

Croatian Football Federation together with World (FIFA) and European (UEFA) Football Federation gathered funds for reconstruction of 5 football fields in villages Posavski Podgajci, Drenovci, Račinovci, Strošinci and Gunja with a new stadium in Gunja which, today, represents a crown of the entire reconstruction.

GEplus arhitekti were recognized as a team of experts for football infrastructure and selected for the project.

The challenge and conceptual focus while designing was on redefining the typology of small football stadiums in general and on integration of modern architecture and design into a rural landscape.

The building is located in a green, almost park-like, ambiance which is characterized by linden alley planted on the very edge of the parcel.

By designing the stadium to raise out of the field, designer creates symbiosis of architecture and the environment as well as symbolic memory of the event created by embankment breakage.

The balancing element of the composition is an L canopy with the stadium name inscription with its own  monumental character.

The visual identity of the building arises from meeting the basic needs for performing sports function. The materials used are chosen in the spirit of this rudimentary functionality which is why natur concrete prevails in both interior and exterior. The building fits in perfectly with the rural landscape typical of Slavonija and Gunja village. The most prominent element of stadium's visual identity stands out in its main facade. It is made out of bricks and gives a monumental value given that the bricks originate from the ruined houses destroyed by floods. By selecting between 12,000 preserved pieces, the best ones were used through special re-built technology.

SHARE

© 2018 by GEplus ARHITEKTI