Vidi opis projekta


Središnji uredski prostor Nizozemskog veleposlanstva u zagrebu krakterizira fleksibilnosti, otvorenosti i neutralnosti u skladu sa njegovom diplomatskom funkcijom, ali i istančana mjera prepoznatljivog nizozemskog identiteta. Okosnicu interijera čini jedinstvena zidna ploha, određena prostornim zadatostima poput multifunkcionalne kralježnice proteže se njegovim središtem. Elegantno oblikovana od nenametljive drvene obloge, služi kao vodilja kroz interijer. Od nje se prostorom proteže podna površina u formi tepiha koji se ističe kao glavni akcent u prostoru. Modularni tepih pikselizacijom interpretira kolorit nizozemskog krajolika, prenijevši likovnim jezikom kolorit u nijansama plave, smeđe i zelene boje. Pikselizacija počinje od drvene kralježnice i nestaje prema staklenim stijenama nenamećući se atraktivnoj vizuri prema katedrali. Ostali arhitektonski elementi u prostoru i mobilijar u neutralnim su tonovima. Interijer se proteže na 310 m2 u zagrebačkom Ban centru, a konceptualno je podijeljen na prostor ureda otvorenog karaktera i sobe za koncentraciju, multifunkcionalne prostore (kuhinja/interni prostor za druženja i sastanke; prostor za prijem, prezentacije), reprezentativni prostor i pomoćne prostore koji su skriveni, a ovisno o svojoj funkciji manje ili više dostupni. Prostor je u velikoj mjeri opremljen nizozemskim dizajnom čija minimalistička estetika odgovara diplomatskom karakteru interijera. Posebna pozornost posvećena je rasvjeti zbog izlaganja reprezentativne suvremene nizozemske fotografije i likovne umjetnosti. Sama rasvjeta i kompletne instalacije, projektirani su prema najvišim standardima i zahtjevima Odjela za razvoj infrastrukture – 3W (World Wide Working) Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Nizozemske. Kustoska selekcija umjetničkog postava definirana je od strane Odjela za razvoj infrastrukture – 3W (World Wide Working).





Show More

 House B

Service - Preliminary Design

Status - Design

Appointment - 2015

Location - Zagreb

Gross area  - 290m2

Site area - 1560m2

Client - private

Author - Gorana Giljanović, Eugen Popović

Company - GEplus arhitekti

Project team - Gorana Giljanović, Eugen Popović, Lea Kovač

            

Project description


Height difference between the access road and the parcel, which is up to 3m, shaped the concept of the design. The house is designed according to the half-floor principle in order to achieve a simpler communication between floors, and therefore a simpler connection between the main entrance and garden-oriented living room. The design of the outer membrane is also affected by the half-floor principle additionally emphasized with wooden cladding on the facade.





Height difference between the access road and the parcel, which is up to 3m, shaped the concept of the design. The house is designed according to the mezzanines principle in order to achieve a simpler communication between floors, and therefore a simpler connection between the main entrance and garden-oriented living room. The design of the outer membrane is also affected by the half-floor principle additionally emphasized with wooden cladding on the facade.

Show More

SHARE

© 2018 by GEplus ARHITEKTI