Vidi opis projekta


Središnji uredski prostor Nizozemskog veleposlanstva u zagrebu krakterizira fleksibilnosti, otvorenosti i neutralnosti u skladu sa njegovom diplomatskom funkcijom, ali i istančana mjera prepoznatljivog nizozemskog identiteta. Okosnicu interijera čini jedinstvena zidna ploha, određena prostornim zadatostima poput multifunkcionalne kralježnice proteže se njegovim središtem. Elegantno oblikovana od nenametljive drvene obloge, služi kao vodilja kroz interijer. Od nje se prostorom proteže podna površina u formi tepiha koji se ističe kao glavni akcent u prostoru. Modularni tepih pikselizacijom interpretira kolorit nizozemskog krajolika, prenijevši likovnim jezikom kolorit u nijansama plave, smeđe i zelene boje. Pikselizacija počinje od drvene kralježnice i nestaje prema staklenim stijenama nenamećući se atraktivnoj vizuri prema katedrali. Ostali arhitektonski elementi u prostoru i mobilijar u neutralnim su tonovima. Interijer se proteže na 310 m2 u zagrebačkom Ban centru, a konceptualno je podijeljen na prostor ureda otvorenog karaktera i sobe za koncentraciju, multifunkcionalne prostore (kuhinja/interni prostor za druženja i sastanke; prostor za prijem, prezentacije), reprezentativni prostor i pomoćne prostore koji su skriveni, a ovisno o svojoj funkciji manje ili više dostupni. Prostor je u velikoj mjeri opremljen nizozemskim dizajnom čija minimalistička estetika odgovara diplomatskom karakteru interijera. Posebna pozornost posvećena je rasvjeti zbog izlaganja reprezentativne suvremene nizozemske fotografije i likovne umjetnosti. Sama rasvjeta i kompletne instalacije, projektirani su prema najvišim standardima i zahtjevima Odjela za razvoj infrastrukture – 3W (World Wide Working) Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Nizozemske. Kustoska selekcija umjetničkog postava definirana je od strane Odjela za razvoj infrastrukture – 3W (World Wide Working).





Show More

HNK Hajduk Football Academy Stadium

Service - Preliminary, Main and Detailed Design, Supervision

Status - 1st phase to be completed

Appointment - 2017/2018

1st phase completion - 2018

Location - Split

Gross area - 668m2

Capacity 1st phase - 5068m2

Capacity 2nd phase - 4591m2

Client - HNK Hajduk Split 

Author - Gorana Giljanović, Eugen Popović

Company - GEplus arhitekti

Project team - Gorana Giljanović, Eugen Popović, Lea Kovač, Danijela Orašćanin XU

Structural Engineer - Statički studio

HVAC/WSS Engineer - Perpetuo projekt

Electrical Engineer - Elektroline 

Safety at work/Fire protection Engineer - Inspekting

Traffic Engineer - Geoprojekt

Deep Foundation Engineer - IGH 

Contractor (1st phase) - Cestar Split

Supervision (1st phase) - Građevinski fakultet Split

                        

Project description


The project represents the first major and fully planned design within the Poljud sports complex since its construction in 1979.
The goal of the project is to enrich the existing complex with additional infrastructure facilities for FC Hajduk's functioning of football schools and work with professional players, so that it can meet modern sports standards.
Project implementation is conceived through two phases. Phase 1 represents the construction of two auxiliary football fields (50x30m) with lighting. Phase 2 represents the construction of an auxiliary stadium and reconstruction and partial coverage of existing stands. Reconstructed stands would have capacity of 1005 viewers with 568 covered sitting places. The stadium facility has a new direct underground tunnel exiting to an existing football field.
The stadium fits in within the existing morphology of green cascades. By using a green roof of the stadium building, the architecture is integrated into the context of the surrounding greenery. The visual identity of the building is determined by the recognizable elements of HNK Hajduk, the main colors of the club used on the vertical blinds that are associated to one of the official jerseys. Access to viewers is provided through the roof of the building directly from the main access gate of the Poljud Stadium, integrating the concept of communication across the complex. This makes clear separation of the viewers, on the top, from the officials on the lower level. On the south side of the envelope a separate entrance for guest viewers is planned.
Realization of this project will meet the conditions for holding II. CNL official matches.





The project represents the first major and fully planned design within the Poljud sports complex since its construction in 1979.


The goal of the project is to enrich the existing complex with additional infrastructure facilities for FC Hajduk's functioning of football schools and work with professional players, so that it can meet modern sports standards.


Project implementation is conceived through two phases. Phase 1 represents the construction of two auxiliary football fields (50x30m) with lighting. Phase 2 represents the construction of an auxiliary stadium and reconstruction and partial coverage of existing stands. Reconstructed stands would have capacity of 1005 viewers with 568 covered sitting places. The stadium facility has a new direct underground tunnel exiting to an existing football field.


The stadium fits in within the existing morphology of green cascades. By using a green roof of the stadium building, the architecture is integrated into the context of the surrounding greenery. The visual identity of the building is determined by the recognizable elements of HNK Hajduk, the main colors of the club used on the vertical blinds that are associated to one of the official jerseys. Access to viewers is provided through the roof of the building directly from the main access gate of the Poljud Stadium, integrating the concept of communication across the complex. This makes clear separation of the viewers, on the top, from the officials on the lower level. On the south side of the envelope a separate entrance for guest viewers is planned.


Realization of this project will meet the conditions for holding II. CNL official matches.

Show More

SHARE

© 2018 by GEplus ARHITEKTI
Site plan