Vidi opis projekta


Središnji uredski prostor Nizozemskog veleposlanstva u zagrebu krakterizira fleksibilnosti, otvorenosti i neutralnosti u skladu sa njegovom diplomatskom funkcijom, ali i istančana mjera prepoznatljivog nizozemskog identiteta. Okosnicu interijera čini jedinstvena zidna ploha, određena prostornim zadatostima poput multifunkcionalne kralježnice proteže se njegovim središtem. Elegantno oblikovana od nenametljive drvene obloge, služi kao vodilja kroz interijer. Od nje se prostorom proteže podna površina u formi tepiha koji se ističe kao glavni akcent u prostoru. Modularni tepih pikselizacijom interpretira kolorit nizozemskog krajolika, prenijevši likovnim jezikom kolorit u nijansama plave, smeđe i zelene boje. Pikselizacija počinje od drvene kralježnice i nestaje prema staklenim stijenama nenamećući se atraktivnoj vizuri prema katedrali. Ostali arhitektonski elementi u prostoru i mobilijar u neutralnim su tonovima. Interijer se proteže na 310 m2 u zagrebačkom Ban centru, a konceptualno je podijeljen na prostor ureda otvorenog karaktera i sobe za koncentraciju, multifunkcionalne prostore (kuhinja/interni prostor za druženja i sastanke; prostor za prijem, prezentacije), reprezentativni prostor i pomoćne prostore koji su skriveni, a ovisno o svojoj funkciji manje ili više dostupni. Prostor je u velikoj mjeri opremljen nizozemskim dizajnom čija minimalistička estetika odgovara diplomatskom karakteru interijera. Posebna pozornost posvećena je rasvjeti zbog izlaganja reprezentativne suvremene nizozemske fotografije i likovne umjetnosti. Sama rasvjeta i kompletne instalacije, projektirani su prema najvišim standardima i zahtjevima Odjela za razvoj infrastrukture – 3W (World Wide Working) Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Nizozemske. Kustoska selekcija umjetničkog postava definirana je od strane Odjela za razvoj infrastrukture – 3W (World Wide Working).





Show More

Kontakt          Novosti         Projekti          Studio          Investitori

Stadion Luke Šokčevića Šaljapina

Vrsta usluge - Idejni, Glavni, Izvedbeni projekt, tenderiranje, projektantski nadzor

Status - realizirano

Godina projektiranja - 2016.

Godina realizacije - 2018.

Lokacija - Gunja

Građevinska bruto površina - 258m2

Veličina zahvata - 16733m2

Investitor - Hrvatski nogometni savez

Autor - Gorana Giljanović, Eugen Popović

Projektna tvrtka - GEplus arhitekti

Projektni tim - Gorana Giljanović, Eugen Popović, Lea Kovač

Konstrukcija - Statički studio

Strojarske instalacije/ViK - Perpetuo projekt

Elektroinstalacije - Elektroplan

ZOP/ZNR - Inspekting

Tenderiranje - PMC / GEplus arhitekti 

Izvođač - Slavonija Gradnja

Nadzor - PMC

Fotografije - Robert Leš, Marko Mihaljević i GEplus 

                        

Vidi opis projekta


Godine 2014. katastrofalna poplava je pogodila područja Posavine generirajući velike štete između ostalih i na sportskoj infrastrukturi. Suradnjom Hrvatskog nogometnog saveza, svjetske (FIFA) i europske (UEFA) nogometne federacije prikupljena su sredstva za obnovu nogometne infrastrukture u području Posavine. Obnova je uključila rekonstrukciju 5 nogometnih igrališta u selima Posavski Podgajci, Drenovci, Račinovci, Strošinci i Gunji te izgradnju novog stadiona u Gunji kao krunu obnove uništene infrastrukture. GEplus arhitekti kao tim stručnjaka za rad na nogometnoj infrastrukturi odabran je za izradu projekta. Kod stadiona su izazov i konceptualni fokus bili na redefiniranju tipologije malih stadiona i integriranju suvremene sportske arhitekture u ruralni krajolik. Građevina se nalazi u zelenom, gotovo parkovnom, ambijentu kojeg karakterizira drvored lipa zasađen rubnim dijelovima parcele. Svojim oblikovanjem stadion se uklapa povezujući se s terenom koji se penje i izrasta iz njega stvarajući simbiozu s kontekstom u kojem se nalazi. Kontraelement kojim se balansira kompozicija predstavlja streha L oblika koja svojom formom ima svojevrstan spomenički karakter dodatno naglašen postavom natpisa. Vizualni identitet građevine odražava njen smisao, a čine ga rudimentalna funkcionalnost, odnosno zadovoljavanje najosnovnijih potreba za obavljanje sportske funkcije. Svi materijali korišteni su u duhu te rudimentalnosti manifestirajući se prvenstveno kroz natur beton u interijeru i eksterijeru. Građevina osim funkcionalnih ima izuzetan simbolički značaj manifestiran u korištenju opeke od srušenih kuća na pročelju građevine. Pročelje građevine izvedeno je izabiranjem najočuvanijih između 12000 sačuvanih komada opeke.





Godine 2014. katastrofalna poplava je pogodila područja Posavine generirajući velike štete između ostalih i na sportskoj infrastrukturi.

Suradnjom Hrvatskog nogometnog saveza, svjetske (FIFA) i europske (UEFA) nogometne federacije prikupljena su sredstva za obnovu nogometne infrastrukture u području Posavine. Obnova je uključila rekonstrukciju 5 nogometnih igrališta u selima Posavski Podgajci, Drenovci, Račinovci, Strošinci i Gunji te izgradnju novog stadiona u Gunji kao krunu obnove uništene infrastrukture.

GEplus arhitekti kao tim stručnjaka za rad na nogometnoj infrastrukturi odabran je za izradu projekta.

Kod stadiona su izazov i konceptualni fokus bili na redefiniranju tipologije malih stadiona i integriranju suvremene sportske arhitekture  u ruralni krajolik.

Građevina se nalazi u zelenom, gotovo parkovnom, ambijentu kojeg karakterizira drvored lipa zasađen rubnim dijelovima parcele. Svojim oblikovanjem stadion se uklapa povezujući se s terenom koji se penje i izrasta iz njega stvarajući simbiozu s kontekstom u kojem se nalazi. 

Kontraelement kojim se balansira kompozicija predstavlja streha L oblika koja svojom formom ima svojevrstan spomenički karakter dodatno naglašen postavom natpisa.

Vizualni identitet građevine odražava njen smisao, a čine ga rudimentalna funkcionalnost, odnosno zadovoljavanje najosnovnijih potreba za obavljanje sportske funkcije. Svi materijali korišteni su u duhu te rudimentalnosti manifestirajući se prvenstveno kroz natur beton u interijeru i eksterijeru.

 

Građevina osim funkcionalnih ima izuzetan simbolički značaj manifestiran u korištenju opeke od srušenih kuća na pročelju građevine. Pročelje građevine izvedeno je izabiranjem najočuvanijih između 12000 sačuvanih komada opeke.

SHARE

© 2018 by GEplus ARHITEKTI