top of page

Kontakt          Novosti         Projekti          Studio          Klijenti

Stadion Luke Šokčevića Šaljapina

Vrsta usluge - Idejni, Glavni, Izvedbeni projekt, tenderiranje, projektantski nadzor

Status - realizirano

Godina projektiranja - 2016.

Godina realizacije - 2018.

Lokacija - Gunja

Građevinska bruto površina - 258m2

Veličina zahvata - 16733m2

Investitor - Hrvatski nogometni savez

Autor - Gorana Giljanović, Eugen Popović

Projektna tvrtka - GEplus arhitekti

Projektni tim - Gorana Giljanović, Eugen Popović, Lea Kovač

Konstrukcija - Statički studio

Strojarske instalacije/ViK - Perpetuo projekt

Elektroinstalacije - Elektroplan

ZOP/ZNR - Inspekting

Tenderiranje - PMC / GEplus arhitekti 

Izvođač - Slavonija Gradnja

Nadzor - PMC

Fotografije - Robert Leš, Marko Mihaljević i GEplus 

                        

Godine 2014. katastrofalna poplava je pogodila područja Posavine generirajući velike štete između ostalih i na sportskoj infrastrukturi.

Suradnjom Hrvatskog nogometnog saveza, svjetske (FIFA) i europske (UEFA) nogometne federacije prikupljena su sredstva za obnovu nogometne infrastrukture u području Posavine. Obnova je uključila rekonstrukciju 5 nogometnih igrališta u selima Posavski Podgajci, Drenovci, Račinovci, Strošinci i Gunji te izgradnju novog stadiona u Gunji kao krunu obnove uništene infrastrukture.

GEplus arhitekti kao tim stručnjaka za rad na nogometnoj infrastrukturi odabran je za izradu projekta.

Kod stadiona su izazov i konceptualni fokus bili na redefiniranju tipologije malih stadiona i integriranju suvremene sportske arhitekture  u ruralni krajolik.

Građevina se nalazi u zelenom, gotovo parkovnom, ambijentu kojeg karakterizira drvored lipa zasađen rubnim dijelovima parcele. Svojim oblikovanjem stadion se uklapa povezujući se s terenom koji se penje i izrasta iz njega stvarajući simbiozu s kontekstom u kojem se nalazi. 

Kontraelement kojim se balansira kompozicija predstavlja streha L oblika koja svojom formom ima svojevrstan spomenički karakter dodatno naglašen postavom natpisa.

Vizualni identitet građevine odražava njen smisao, a čine ga rudimentalna funkcionalnost, odnosno zadovoljavanje najosnovnijih potreba za obavljanje sportske funkcije. Svi materijali korišteni su u duhu te rudimentalnosti manifestirajući se prvenstveno kroz natur beton u interijeru i eksterijeru.

 

Građevina osim funkcionalnih ima izuzetan simbolički značaj manifestiran u korištenju opeke od srušenih kuća na pročelju građevine. Pročelje građevine izvedeno je izabiranjem najočuvanijih između 12000 sačuvanih komada opeke.

SHARE

© 2018 by GEplus ARHITEKTI
bottom of page