Vidi opis projekta


Središnji uredski prostor Nizozemskog veleposlanstva u zagrebu krakterizira fleksibilnosti, otvorenosti i neutralnosti u skladu sa njegovom diplomatskom funkcijom, ali i istančana mjera prepoznatljivog nizozemskog identiteta. Okosnicu interijera čini jedinstvena zidna ploha, određena prostornim zadatostima poput multifunkcionalne kralježnice proteže se njegovim središtem. Elegantno oblikovana od nenametljive drvene obloge, služi kao vodilja kroz interijer. Od nje se prostorom proteže podna površina u formi tepiha koji se ističe kao glavni akcent u prostoru. Modularni tepih pikselizacijom interpretira kolorit nizozemskog krajolika, prenijevši likovnim jezikom kolorit u nijansama plave, smeđe i zelene boje. Pikselizacija počinje od drvene kralježnice i nestaje prema staklenim stijenama nenamećući se atraktivnoj vizuri prema katedrali. Ostali arhitektonski elementi u prostoru i mobilijar u neutralnim su tonovima. Interijer se proteže na 310 m2 u zagrebačkom Ban centru, a konceptualno je podijeljen na prostor ureda otvorenog karaktera i sobe za koncentraciju, multifunkcionalne prostore (kuhinja/interni prostor za druženja i sastanke; prostor za prijem, prezentacije), reprezentativni prostor i pomoćne prostore koji su skriveni, a ovisno o svojoj funkciji manje ili više dostupni. Prostor je u velikoj mjeri opremljen nizozemskim dizajnom čija minimalistička estetika odgovara diplomatskom karakteru interijera. Posebna pozornost posvećena je rasvjeti zbog izlaganja reprezentativne suvremene nizozemske fotografije i likovne umjetnosti. Sama rasvjeta i kompletne instalacije, projektirani su prema najvišim standardima i zahtjevima Odjela za razvoj infrastrukture – 3W (World Wide Working) Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Nizozemske. Kustoska selekcija umjetničkog postava definirana je od strane Odjela za razvoj infrastrukture – 3W (World Wide Working).





Show More

Kingdom of Netherlands Embassy office 

Service - Preliminary, Main and Detailed Design of interior space, Interior Design, Tendering, Supervision

Status - completed

Appointment - 2016

Completed - 2018

Location - Zagreb

Gross area - 310m2

Client - Ministry of Foreign Affairs of The Kingdom of the Netherlands

Author - Gorana Giljanović, Eugen Popović

Company - GEplus arhitekti

Project team - Gorana Giljanović, Eugen Popović, Lea Kovač, Danijela Orašćanin XU

HVAC/WSS Engineer - Perpetuo projekt

Electrical Engineer - King ICT

Lighting Engineer - Ortoforma

Safety at work/Fire protection Engineer - Inspekting

Photocredits - Robert Leš

Tendering - GEplus arhitekti

Contractor - KPZ Zagreb / CTBA

Supervision - GEplus arhitekti / PMC

                        

Project description


Dutch Embassy central office space in Zagreb is characterized by openness and neutrality in accordance with its diplomatic function, but also by recognizable Dutch identity. Center of the interior is designed as a uniformed wall surface which like a multi functional 'spine' extends through the space. Elegantly designed with unobtrusive wooden lining, it serves as a guide throughout the office. From it, the floor area is stretched out in the form of a carpet that stands out as the main accent of the space. Modular carpet interprets the colors of the Dutch landscape, presenting its elements in shades of blue, brown and green. The color 'game' begins at the wooden 'spine' and disappears to the glass partitions without compromising attractive views to the Cathedral.





Dutch Embassy central office space in Zagreb is characterized by openness and neutrality in accordance with its diplomatic function, but also by recognizable Dutch identity.

Center of the interior is designed as a uniformed wall surface which like a multi functional 'spine' extends through the space. Elegantly designed with unobtrusive wooden lining, it serves as a guide throughout the office. From it, the floor area is stretched out in the form of a carpet that stands out as the main accent of the space. Modular carpet interprets the colors of the Dutch landscape, presenting its elements in shades of blue, brown and green. The color 'game' begins at the wooden 'spine' and disappears to the glass partitions without compromising attractive views to the Cathedral.

SHARE

© 2018 by GEplus ARHITEKTI