Vidi opis projekta


Središnji uredski prostor Nizozemskog veleposlanstva u zagrebu krakterizira fleksibilnosti, otvorenosti i neutralnosti u skladu sa njegovom diplomatskom funkcijom, ali i istančana mjera prepoznatljivog nizozemskog identiteta. Okosnicu interijera čini jedinstvena zidna ploha, određena prostornim zadatostima poput multifunkcionalne kralježnice proteže se njegovim središtem. Elegantno oblikovana od nenametljive drvene obloge, služi kao vodilja kroz interijer. Od nje se prostorom proteže podna površina u formi tepiha koji se ističe kao glavni akcent u prostoru. Modularni tepih pikselizacijom interpretira kolorit nizozemskog krajolika, prenijevši likovnim jezikom kolorit u nijansama plave, smeđe i zelene boje. Pikselizacija počinje od drvene kralježnice i nestaje prema staklenim stijenama nenamećući se atraktivnoj vizuri prema katedrali. Ostali arhitektonski elementi u prostoru i mobilijar u neutralnim su tonovima. Interijer se proteže na 310 m2 u zagrebačkom Ban centru, a konceptualno je podijeljen na prostor ureda otvorenog karaktera i sobe za koncentraciju, multifunkcionalne prostore (kuhinja/interni prostor za druženja i sastanke; prostor za prijem, prezentacije), reprezentativni prostor i pomoćne prostore koji su skriveni, a ovisno o svojoj funkciji manje ili više dostupni. Prostor je u velikoj mjeri opremljen nizozemskim dizajnom čija minimalistička estetika odgovara diplomatskom karakteru interijera. Posebna pozornost posvećena je rasvjeti zbog izlaganja reprezentativne suvremene nizozemske fotografije i likovne umjetnosti. Sama rasvjeta i kompletne instalacije, projektirani su prema najvišim standardima i zahtjevima Odjela za razvoj infrastrukture – 3W (World Wide Working) Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Nizozemske. Kustoska selekcija umjetničkog postava definirana je od strane Odjela za razvoj infrastrukture – 3W (World Wide Working).





fotmontaza_1
fotmontaza_1
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom

Kontakt          Novosti         Projekti          Studio          Investitori

Višestambena zgrada u Medvedgradskoj

Vrsta usluge - Idejni projekt 

Status - Natječajni rad, 3. nagrada

Godina projektiranja - 2019.

Lokacija - Medvegradska ulica, Zagreb

Građevinska bruto površina - 1692m2

Veličina zahvata na čestici - 564m2

Investitor - VMD Model

Autor - Gorana Giljanović, Eugen Popović

Projektna tvrtka - GEplus arhitekti

Projektni tim - Gorana Giljanović, Eugen Popović, Marina Šaić

                        

Građevina je koncipirana za luksuzno stanovanje što je razlog nizu odluka donesenih tijekom razmišljanja  o konceptu:
Garaža je predložena sa dizalom za automobile umjesto rampom jer se na taj način dobiju dodatna parkirna mjesta, a parking u parteru je isključen upravo zbog ekskluzivnosti stanovanja gdje se na zapadnoj strani nije htjelo utjecati na 'zeleni mir'. Također parkirna mjesta imaju izuzetan značaj u centru grada, ne samo financijski već i funkcionalno, a s obzirom na dimenzije stanova i klasu stanovanja koja se ovim projektom nudi, 'višak' parkirnih mjesta po stanu je jedan od prioriteta.
Stanovi su projektirani po principu manje soba/više komfora čime se nude specifična rješenja koja su na tržištu itekako tražena, ali nisu i prisutna.

S obzirom na specifičnost postojeće nasuprotne zaštićene izgradnje, nova građevina je oblikovno zamišljena kao svojevrsan 'hommage' lokaciji demonstrirajući poštovanje i pripadnost kroz jednostavan izričaj u eksterijeru i interijeru.
Tako su istočna i južna fasada zamišljene od sjajnog lima koji reflektira zgradu Gliptoteke.
Hommage Gliptoteci je dan i kroz korištenje suvremenog materijala - crveni beton - koji se referira također na opeku kroz boju, a oblikuje volumen dizala i spremišta za bicikle čime markira ulaz u stambeni dio građevine kao i fasade uvučenog kata čime se volumen nove građevine vizualno dijeli i čini 'bližim' iz pješačke vizure.
Fasada prema Medvedgradskoj je u parteru uvučena kako bi se postigla bolja ulična dimenzija. Ne postoje nikakvi istaci na njoj, a vanjski stambeni prostori su postignuti kroz niz zanimljivih lođa koje mijenjaju svoje lokacije i veličine po etažama. Uz lođe, vizure iz stanova su postignute i kroz prozore u punoj stambenoj visini čime unutrašnji prostori djeluju kao vanjski.
Novom izgradnjom se nenemetljivo pokušala ostvariti cjelina s okolnom kvalitetnom izgradnjom i to na način da su korišteni materijali i oblici koji se referiraju na istu.

Vidi opis projekta


Građevina je koncipirana za luksuzno stanovanje što je razlog nizu odluka donesenih tijekom razmišljanja o konceptu:
Garaža je predložena sa dizalom za automobile umjesto rampom jer se na taj način dobiju dodatna parkirna mjesta, a parking u parteru je isključen upravo zbog ekskluzivnosti stanovanja gdje se na zapadnoj strani nije htjelo utjecati na 'zeleni mir'. Također parkirna mjesta imaju izuzetan značaj u centru grada, ne samo financijski već i funkcionalno, a s obzirom na dimenzije stanova i klasu stanovanja koja se ovim projektom nudi, 'višak' parkirnih mjesta po stanu je jedan od prioriteta.
Stanovi su projektirani po principu manje soba/više komfora čime se nude specifična rješenja koja su na tržištu itekako tražena, ali nisu i prisutna.

S obzirom na specifičnost postojeće nasuprotne zaštićene izgradnje, nova građevina je oblikovno zamišljena kao svojevrsan 'hommage' lokaciji demonstrirajući poštovanje i pripadnost kroz jednostavan izričaj u eksterijeru i interijeru.
Tako su istočna i južna fasada zamišljene od sjajnog lima koji reflektira zgradu Gliptoteke.
Hommage Gliptoteci je dan i kroz korištenje suvremenog materijala - crveni beton - koji se referira također na opeku kroz boju, a oblikuje volumen dizala i spremišta za bicikle čime markira ulaz u stambeni dio građevine kao i fasade uvučenog kata čime se volumen nove građevine vizualno dijeli i čini 'bližim' iz pješačke vizure.
Fasada prema Medvedgradskoj je u parteru uvučena kako bi se postigla bolja ulična dimenzija. Ne postoje nikakvi istaci na njoj, a vanjski stambeni prostori su postignuti kroz niz zanimljivih lođa koje mijenjaju svoje lokacije i veličine po etažama. Uz lođe, vizure iz stanova su postignute i kroz prozore u punoj stambenoj visini čime unutrašnji prostori djeluju kao vanjski.
Novom izgradnjom se nenemetljivo pokušala ostvariti cjelina s okolnom kvalitetnom izgradnjom i to na način da su korišteni materijali i oblici koji se referiraju na istu.





SHARE

© 2018 by GEplus ARHITEKTI