top of page

Kontakt          Novosti         Projekti          Studio          Klijenti

Višestambena zgrada u Medvedgradskoj

Vrsta usluge - Idejni projekt 

Status - Natječajni rad, 3. nagrada

Godina projektiranja - 2019.

Lokacija - Medvegradska ulica, Zagreb

Građevinska bruto površina - 1692m2

Veličina zahvata na čestici - 564m2

Investitor - VMD Model

Autor - Gorana Giljanović, Eugen Popović

Projektna tvrtka - GEplus arhitekti

Projektni tim - Gorana Giljanović, Eugen Popović, Marina Šaić

                        

Građevina je koncipirana za luksuzno stanovanje što je razlog nizu odluka donesenih tijekom razmišljanja  o konceptu:
Garaža je predložena sa dizalom za automobile umjesto rampom jer se na taj način dobiju dodatna parkirna mjesta, a parking u parteru je isključen upravo zbog ekskluzivnosti stanovanja gdje se na zapadnoj strani nije htjelo utjecati na 'zeleni mir'. Također parkirna mjesta imaju izuzetan značaj u centru grada, ne samo financijski već i funkcionalno, a s obzirom na dimenzije stanova i klasu stanovanja koja se ovim projektom nudi, 'višak' parkirnih mjesta po stanu je jedan od prioriteta.
Stanovi su projektirani po principu manje soba/više komfora čime se nude specifična rješenja koja su na tržištu itekako tražena, ali nisu i prisutna.

S obzirom na specifičnost postojeće nasuprotne zaštićene izgradnje, nova građevina je oblikovno zamišljena kao svojevrsan 'hommage' lokaciji demonstrirajući poštovanje i pripadnost kroz jednostavan izričaj u eksterijeru i interijeru.
Tako su istočna i južna fasada zamišljene od sjajnog lima koji reflektira zgradu Gliptoteke.
Hommage Gliptoteci je dan i kroz korištenje suvremenog materijala - crveni beton - koji se referira također na opeku kroz boju, a oblikuje volumen dizala i spremišta za bicikle čime markira ulaz u stambeni dio građevine kao i fasade uvučenog kata čime se volumen nove građevine vizualno dijeli i čini 'bližim' iz pješačke vizure.
Fasada prema Medvedgradskoj je u parteru uvučena kako bi se postigla bolja ulična dimenzija. Ne postoje nikakvi istaci na njoj, a vanjski stambeni prostori su postignuti kroz niz zanimljivih lođa koje mijenjaju svoje lokacije i veličine po etažama. Uz lođe, vizure iz stanova su postignute i kroz prozore u punoj stambenoj visini čime unutrašnji prostori djeluju kao vanjski.
Novom izgradnjom se nenemetljivo pokušala ostvariti cjelina s okolnom kvalitetnom izgradnjom i to na način da su korišteni materijali i oblici koji se referiraju na istu.

SHARE

© 2018 by GEplus ARHITEKTI
bottom of page